Gepubliceerd op:
13
juli
2022

Plogging is de samensmelting van het zweedse "plocka" (=pakken/verzamelen) en het woord "joggen". Het is dus een activiteit die het joggen combineert met zwerfvuil oprapen. Dat moeten we testen.

Het doel van ploggen is een betere conditie te krijgen én een propere omgeving te creëren. Dat is iets wat de bewoners van Huis Lotus zeker eens wilden testen. Via de website van Mooimakers bestelden we al het nodige materiaal (gratis). Zij geven dan aan waar je het materiaal kan ophalen.

Eens we het materiaal hebben, zet één persoon de we-plog-app op zijn telefoon en dan is het gewoon sarten met de wandeling. De app volgt dan de route die we samen afleggen en kan dan bijhouden welke straten er al werden "opgeruimd" en hoeveel afval er werd gevonden. De grijpers en handschoenen komen goed van pas, want er wordt heel wat afval gevonden.

Op het einde van de wandeling laten we de vuilniszak ergens staan en nemen we een foto via de app. Zo weet Mooimakers waar ze de vuilniszak kunnen ophalen. Na de wandeling bergen we het materiaal op voor een volgende keer.

De bewoners van Huis Lotus trekken er nu regelmatig op uit om in de buurt te gaan ploggen. Het is een leuke activiteit die ook de groepssfeer bevordert, want iedereen is samen op pad. We zijn buiten en we bewegen. Er wordt samen gewerkt en er is steeds voldoende gespreksstof onderweg om te praten over wat mensen soms zo maar op straat gooien. Hun besluit: ploggen = plezant!