Gepubliceerd op:
25
april
2022

Van 25 april tot 1 mei is het 'Week van de valpreventie'. Een tegen allen, allen tegen vallen? Wij brengen elke dag een valpreventie-tip uit het woonzorgcentrum. Vandaag: 'Blijf actief. Beweging en spierkracht zijn zo belangrijk voor het evenwicht'.

De valpreventie-tip van Inge Decoo, kinesitherapeut in woonzorgcentrum De Lisdodde:

"Een afname van spierkracht en evenwicht door het ouder worden, verhoogt het risico op vallen. Het is dan ook heel belangrijk dat je blijft bewegen. Sportieve oefeningen bij de kine zorgen ervoor dat je je spiermassa beter op peil kan houden."

 

"De meeste bewoners van De Lisdodde komen een drietal keer per week naar de kine. Ze treffen elkaar in de kinezaal, waar ze kunnen fietsen, het evenwicht kunnen trainen en waar we samen actief oefenen op veilig opstaan uit de rolstoel, het evenwicht bewaren met en zonder rollator... Wie niet mobiel genoeg is, kan ook kine op de kamer krijgen."

 

"'Naar de kine gaan' is hier een heel sociale activiteit: er wordt veel gebabbeld, en bewoners moedigen elkaar ook echt aan tijdens het bewegen. Vaak komen de bewoners samen: ‘Ah, als gij gaat fietsen, dan kom ik mee’. Het is hier altijd gezellig."

 

"Bij de kine, en in ons woonzorgcentrum, doen we dus niet enkel deze week, maar een heel jaar door actief aan valpreventie. Voor mij is dat ook echt een van de belangrijkste taken van een kinesist in het woonzorgcentrum: zowel de bewoners als de medewerkers dagelijks handige en bruikbare tips geven rond valpreventie. Dat gaat dan van 'steek altijd het licht aan' tot 'let op het juiste schoeisel'. En deze week frissen we al die tips dus nog eens op, op een heel ludieke manier. Dat wordt leuk!"

 

 

 

Van 25 april tot 1 mei is het opnieuw 'Week van de valpreventie'. Onder het motto 'één tegen allen, allen tegen vallen' gaan ook de bewoners in onze vier woonzorgcentra een hele week lang ludieke en sportieve uitdagingen aan, rond het thema 'valpreventie'. Met een quiz waarin nog eens heel wat valpreventie-tips worden opgefrist, zityoga, een evenwichtsparcours en andere leuke activiteiten staan valpreventie én gezonde voeding deze week nog eens extra in de kijker. Ontdek nog meer tips en info over de week van de valpreventie.