Gepubliceerd op:
30
december
2022

Tuinieren is goed voor ieders gezondheid en welzijn. Daarom legt woonzorgcentrum Roosendaelveld een moestuin aan. Maar niet zomaar eentje.

De bewoners geven de tuin immers mee vorm.  In herinneringsgesprekken, waarin we alle zintuigen prikkelen, gaan we op zoek naar hun vroegere ervaringen met (moes)tuinen. Welke smaken, geuren en kleuren brengen herinneringen naar boven? Zo kiezen we samen de groenten en kruiden die we straks zullen telen.

De tuin wordt in de eerste plaats een plek voor de bewoners. Maar een moestuin heeft voortdurende verzorging nodig en daarvoor rekenen we op vrijwilligers. Interactie, uitwisseling en samen doen staan centraal. Samen zullen bewoners, familieleden, personeel en buurtbewoners (elk op hun maat en tempo) planten en zaaien, in de grond wroeten, verzorgen, oogsten en een babbeltje slaan.

Wat kan jij betekenen? Ben je enthousiast maar heb je nog geen tuinier-kennis? Of weet je perfect wat je in de moestuin te doen staat en wil je die kennis toepassen in een zorgtuin, terwijl je zelf bijleert van de bewoners? Iedereen is van harte welkom en samen vinden we een geschikte rol voor jou. 

Graag spreken we met jou en andere geïnteresseerden af! Zo kunnen we in het voorjaar al van start om herinneringen aan de moestuin boven te halen in interactie met de bewoners. Bijvoorbeeld door samen plantjes te verzorgen, te proeven, te gebruiken. En daarna stropen we de mouwen op in de ‘echte’ tuin. Hoe? Daar denken we samen over na. De uitbouw van de moestuin zal stap voor stap gebeuren over de volgende jaren. We beginnen klein en groeien, met respect voor ieders draagkracht.

 

Praktisch:

De infoavond gaat door op 16 februari om 19u00 in de brasserie van Roosendaelveld. We maken kennis met elkaar, stellen het project voor en leggen je uit wat we precies van je verwachten.

Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar an.goossens@zbrivierenland.be .
Bellen kan op het nummer 015 97 04 10 

Meer info:

Verschillende partners slaan de handen in elkaar en begeleiden dit traject:  

  • Woonzorgcentrum Roosendaelveld
  • Erfgoedproject MOES-tuin (https://cagnet.be/page/project-moestuin)
  • Het burgertraject Tuin van Eten: een voortzetting van het project De Grond der Dingen met focus op de projectvoorstellen van burgers rond voedsel en inclusie (https://degrondderdingen.be/tuin-van-eten)
  • Centrum Agrarische Geschiedenis
  • Erfgoedcel Mechelen
  • Arsenaal/Lazarus

Erfgoed speelt steeds vaker een rol in reminiscentie-projecten met mensen met dementie. Met de ervaringen die we in dit project opdoen willen we ook andere woonzorgcentra inspireren en informeren. We geven jou er graag meer informatie over tijdens onze eerste bijeenkomst.