Gepubliceerd op:
2
mei
2022

Hoe is het om directeur te zijn van een woonzorgcentrum? En meer nog: hoe is het om vanuit die job de werking, de visie en de plannen voor een nieuw woonzorgcentrum mee te mogen uittekenen? Ann Desmet vertelt: "Wat een mooi en waardevol proces!".

Bijna 1 jaar geleden opende in Mechelen woonzorgcentrum Roosendaelveld. Directeur Ann Desmet kon mee de visie en de plannen uittekenen voor dit unieke concept voor kleinschalig genormaliseerd wonen voor mensen met (jong)dementie en een bijzondere psychische kwetsbaarheid. 

Ann Desmet: “Elke dag is anders. Ik kan nooit voorspellen wat er die dag op mijn pad komt. We maken hier altijd wel iets mee (lacht). Dat houdt het natuurlijk heel boeiend: ik hou van die afwisseling. Mijn job is operationeel en strategisch tegelijk. Maar ik zit ook middenin het leven in het woonzorgcentrum. Ik heb veel contact met de bewoners, medewerkers en familieleden. Dat geeft me veel voldoening: je ziet alle mensen rondom je zo veel mooie dingen doen. Fantastisch.”

Allemaal samen voor één doel

“Mijn functie komt met een verantwoordelijkheid, dat klopt. Maar ik word ook gesteund door een hele grote groep mensen. Als ik er een dag niet ben, draait het hier gewoon door. Als de zorgkundige of verpleegkundige er niet is, is dat wat anders. We hebben hier allemaal één doel: er samen voor zorgen dat de bewoners hier een fijne oude – of jonge – dag beleven. Leuke en mooie momenten geven aan bewoners en hun familie. Daar gaan we samen voor.”

Van een 'leeg blad' naar een gezellige thuis

“Ook het uittekenen van de plannen voor het nieuwe woonzorgcentrum en haar werking, was teamwork. We konden starten met ‘een leeg blad’ en onze ideeën zien uitgroeien tot iets échts. Dat doe je als directeur niet alleen. Het hele team dacht na over hoe we het best konden (samen)werken in de nieuwe setting. Een pittig proces, maar uiteindelijk valt alles in z’n plooi. En dan zie je dat je plannen uitdraaien zoals je het had gehoopt. Onze medewerkers hebben de huizen van de bewoners bijvoorbeeld zelf ingericht. Elk huis is anders, maar ze zijn allemaal even gezellig geworden. We zagen hoe de bewoners echt rust vonden in de huiselijke omgeving van onze kleinschalige wooneenheden.”

 

Ook wzc Hof van Egmont maakt zich klaar voor de toekomst

“Ook woonzorgcentrum Hof van Egmont staat nu voor dit proces: de lijnen voor een nieuw, uniek woonzorgcentrum samen uitzetten, een uniek en kleinschalig woonconcept bedenken en de toekomstige woonplaats van bewoners mee uittekenen. Wij zijn zelf, met een groep bewoners en medewerkers, van Hof van Egmont naar Roosendaelveld verhuisd bij de opening. Als groep zo’n nieuw begin mogen meemaken, was heel uniek. We wensen onze collega’s diezelfde, prachtige ervaring toe.”